Nordnorsk kunstnersenter har støttet prosjekter i Nord-Norge, som er initiert av kunstnere. To av prosjektene har funnet sted nå i sommer.

Devil´s Apron utstillingen ALGAL BLOOM

Kunstnerne Trond Ansten og Kåre Grundvåg utgjør duoen Devils Apron. Devi’ls Apron går grundig til verks i sin økologiske og sosiale eksperimentering rundt bruken av tang og havressurser. Kunstnerene jobber i en remiks av tradisjonell kunnskap, kystkultur og nyere forskning. Kjernen i prosjektet er utviklingen av et brygg bestående av tang, krydret med det landskapet i nord har å by på.
I samarbeid med Træna Museum og Træna Kunstforening presenterte Devil´s Apron utstillingen ALGAL BLOOM under årets Trænafestival. NNKS har støtte Devil’s Apron med midler til videre utforskning og eksperimentering av tang og ressurser i havet.

Beisfjord Remembrance

Marsil Andjelov Al-Mahamid er en kunstner i Tromsø med røtter fra det tidligere Jugoslavia og Syria. Han har tatt initiativet til det pågående prosjektet Beisfjord Remembrance, som tar utgangspunkt i fangeleirene og massakren av Jugoslaviske krigsfanger ved Beisfjord i Narvik kommune under andre verdenskrig.
Sammen med kunstnerne Igor Smiljanic, Tamara Ristic-Kezz og Eirik Fagerheim Kalsås markerte han i juni 75 årsdagen for massakren ved Øvre Jernvannet. Marsil Andjelov Al-Mahamid har hatt et tett samrbeid med Narviksenteret, og sammen med senteret og Kikinda nasjonalmuseum i Serbia har det blitt arrangert en ungdomsleir for norske og serbiske ungdommer i Narvik i juli i år.

 

Illustrasjonsfoto: Devil’s Apron