Sted
Jernbaneparken på Mo
Fra
20. nov 2017
Til
31. mar 2018

– Oversikt over tidligere og kommende arrangementer i tilknytning Mikado finner du nederst på denne siden –

Fra Rana no:

Setter pris pa friske tilbakemeldinger pa Facebook av Hedda Hiller, 20. november 2017

Sjekk Kyrres elleville limerick til Mikado av Redaksjonen, 21. november 2017

Mikado av Robert Johansson er det første av en serie prosjekter og arrangementer som Nordnorsk kunstnersenter kommer til å gjøre i Mo i Rana i løpet av de neste to årene. Samarbeidspartnere for prosjektet Mikado er Ungdommens Hus, Rana kommune og Rana Entreprenør. Prosjektet er støttet av Bildende kunstneres hjelpefond.

Mer om Mikado

Gjennom skulpturen Mikado ser Johansson nærmere på Mo i Ranas identitet som sted. Han har tatt utgangspunkt i kommunevåpenets stilrene utforming, samtidig som han setter jernutvinning og -gjenvinning i et lekent og nytt perspektiv. Et gjentagende geometrisk mønster i grønt og gull danner rammen og innhegningen rundt en mengde lekter som ser ut til å ha blitt sluppet tilfeldig ned. I spillet Mikado, som for mange er en kjent og kjær inneaktivitet på hytta, er utfordringen å plukke vekk en og en av de små, lette pinnene uten å bevege på resten. I Robert Johanssons skulptur er dimensjonene helt andre; forflytning for hånd er umulig og dimensjonene så store at «pinnene» ser ut til å ha blitt plassert der av en kjempe eller andre overmenneskelige krefter.

I Mo i Rana har jernutvinningen vært sentral i flere tiår, og i det siste har gjenvinningen av skrapmetall også blitt en betydelig industri for byen. I Mikado lekes det med tanken om at utvinning av verdifulle ressurser også er et slags spill; Ved gruvedrift må man finne metallforekomster, gode årer, som er rikelige nok til lønnsom utvinning; ved gjenvinning av skrapmetall sorterer man det som kan gjenbrukes. I begge tilfeller kan det man velger å ta ut få konsekvenser for en større helhet.

Mikado under produksjon med hjelp av unge fra Ungdommens hus på Mo. Foto: Robert Johansson

Johansson har også vært opptatt av den svenske maleren Olle Bärtling (1911-1981). Han malte geometriske malerier preget av framtidsoptimisme i former som kan minne om Ranas kommunevåpen. Framtidsoptimismen har gjenklang i Mo i Rana, når nye muligheter åpner seg i industriens gjenbruk av jern.

 

 

 

 

Mikado under produksjon på Mo (2017). Foto: Robert Johansson

Robert Johansson (f. 1977, Grums, Sverige) bor i Oslo, og jobber blant annet med skulptur og fotografi. Både natur, kultur, språk, industri og historie er viktige temaer i kunsten hans. Disse går i samspill med en utforskning av rom, flater og teksturer. Johansson har over flere år arbeidet ut fra begrepet stratum; en metode som viser til sammenhengende sjikt eller lag som er avgrenset og med ulik karakter, men som likevel samles i en enhet. Johansson er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Han har tidligere stilt ut blant annet ved Tromsø kunstforening og Nordnorsk kunstnersenter. I tillegg har han en rekke kunst-prosjekter i offentlige rom rundt omkring i Norge og resten av verden bak seg.

 

 

 
Arrangementer i tilknytning Mikado:

Åpningsprogram:

mandag 20. november kl. 18:00
Sted: Jernbaneparken og Ungdommens hus på Mo.

I samarbeid med Ungdommens Hus på Mo inviterer vi til åpning og kunstnersamtale mandag 20. november klokken 18:00. Arrangementet starter ved den nye skulpturen i Jernbaneparken, med offisiell åpning ved kultursjef Hilde Rokkan, og fortsetter med kunstnersamtale på Ungdommens Hus. Her blir vi bedre kjent med Robert Johansson som kunstner, hva han har gjort tidligere og hvordan han jobber. Det blir også forfriskninger og noe å bite i. Vi ønsker alle som er nysgjerrige på kunst hjertelig velkomne.