Transfer North er et stort nettverk for kunnskapsutveksling mellom nordiske, russiske, baltiske og skotske organisasjoner som arbeider med samtidskunst. Nordnorsk kunstnersenter inngår i dette nettverket. En del av Transfer North er et gjesteprogram for skribenter og kuratorer, og Vytautas Michelkevičius besøker i mars Lofoten og Tromsø under dette programmet. I Lofoten er han gjest hos Nordnorsk kunstnersenter fra 23. til 27. mars, før han reiser videre til Tromsø der han skal være fra 27. mars til 1. april.

Siden 2010 har Vytautas Michelkevičius vært kunstnerisk leder for Nida Art Colony. Han er ansvarlig for Nidas kunstneriske program og for kontakt og samarbeid med organisasjoner og enkeltpersoner i en internasjonal sammenheng. Fram til 2014 var han kurator for Nidas artist in residence-program, og er fremdeles involvert i utvelgelse av kunstnere til Nidas aktiviteter. Michelkevičius er redaktør for Nida Art Colonys logg, han utvikler nye prosjekter for Nida og arbeider med langvarige strategier for organisasjonen.

Michelkevičius har en bakgrunn som redaktør, kurator, forlegger, forsker på kunst- og medieområdet og han underviser ved kunstakademiet i Vilnius og Vilnius universitet. Han har en PhD i medievitenskap (Avhandling om kritisk medieteori og fotografi) fra universitetet i Vilnius. Blant hans interesseområder er fotografiets rolle i kunst og samfunn, kunst som sosial arena, tverrfaglighet mellom kunst og forskning, kunstnerisk forskning, eksperimentelle undervisningsformer og kuratoriske praksiser som legger vekt på deltakelse. Siden 2002 har han skrevet og vært redaktør for et titalls kataloger og bøker om medieteori, fotografi og kunst. Som kurator arbeider han først og fremst med gruppeutstillinger og i 2015 var han kurator for Litauens paviljong under Veneziabiennalen, der kunstneren Dainius Liškevičius viste prosjektet „Museum“.

Om Transfer North

Om Nida Art Colony og Vytautas Michelkevičius