FOLK & DYR I SALTEN

Hva kan dyr fortelle oss om verden – og om oss selv? Med podkasten «Folk & Dyr» retter Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen nå ørene mot dyra i nord. Nå lanseres fem nye episoder via NNKS sin webside.

Sted
Internet
Fra
23. apr 2021
Til
19. jun 2021

«Folk & Dyr» er et kunstprosjekt i radio og podcast format av Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen. Det startet i Skiptvet i Østfold i 2017. Sammen med folk med lidenskap for dyr, utforsker de spørsmål som: Hva kan samspillet med dyr fortelle oss? Hva slags dyr velger vi å ha tett innpå oss? Hvordan påvirkes dyr av våre aktiviteter?

Nå har kunstnerduoen rettet ørene mot Salten-regionen og de ville dyra. I løpet av våren 2021 lanseres fem nye episoder her på NNKS sine nettsider. Den 19 juni innlemmes disse programmene også i utstillingen «Jeg er mangfoldig» ved Festspillene i Nord-Norge, Harstad.

Folk & Dyr i Salten

Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy er på tur i Salten med ny sesong av Folk & Dyr.

Episode 2: Husfugl på Givær

Det er vår i lufta og Olaug forbereder seg til ærfuglen kommer.  Ea er trofast mot hekkeplassene sine, og de værbitte e-husene har stått på Givær i generasjoner.  Nå “reirer” Olaug med tørket tang, og det må gjøres skikkelig, ellers vil ikke Ea ruge der. Når rugetida er over legger Ea igjen en dyrebar gave; dun hun napper fra eget bryst.

 

Episode 1: Dyr på dyr på dyr –  om livet i strømmen
Søssa Jørgensen og Yngvild Færøy er på tur i Salten med ny sesong av Folk & Dyr. Deres første møte er med Borghild som, sammen med kolleger driver Facebookgruppa «Saltstraumen marine verneområde» for å formidle det de opplever under vann, og for å ta vernet på alvor.
Borghild forteller på inn og utpust om livet, døden og kjærligheten i Saltstraumen, om steinbithannene som vokter eggene sine i undersjøiske huler, tett på hverandre som i en boligblokk.  Om steinbiten Thærje og eggene som forsvant sporløst midt i rugesesongen, så Borghild måtte tømme dykkermaska for tårer. For Borghild ble så oppslukt av livet under vann at hun sluttet som fysioterapeut for å dykke på heltid. Og i Saltstraumen er det optimale forhold både for dyr og dykkere, i den næringsrike tidevanns-strømmen virvler det opp rikelig med mat til et ukjent antall arter.

 

Kommende:
Episode 1: 23.april
Episode 2: 7.mai
Episode 3: 21.mai
Episode 4: 4.juni
Episode 5: 19.juni, del av Festspillutstillingen, Festspillene i Nord-Norge, Harstad

Om kunstnerne:
Yngvild Færøy og Søssa Jørgensen er kunstnere med bakgrunn fra blant annet radiOrakel og lydkunstkollektivet BallongMagasinet. Tidligere produksjoner inkluderer samarbeid med NRK, Sveriges Radio, Høstutstillingen, Galleri F 15 og Konsthall C, Stockholm.
Hør tidligere episoder av Folk & Dyr her.

«Folk & Dyr i Salten» er et av de kunstnerinitierte prosjektene som fikk midler fra Nordnorsk kunstnersenter i 2020.