Sted
Nordland teater, Mo i Rana
Fra
03. mar 2018
Til
04. mar 2018
Detaljer
13:30

3. mars kl 13.30-17.00: Kunstnerpresentasjon og premierevisning av verket i Black box på Nordland teater i Rana
4. mars kl 12.00-16.00: Videoinstallasjonen DRAGE er åpen for publikum
Gratis inngang.

I 2016 hadde NNKS en åpen utlysning til kunstnere om å sende inn forslag til kunstprosjekter i Mo i Rana. Det første prosjektet, Mikado av Robert Johansson står siden november 2017 i Jernbaneparken i sentrum av Mo. Neste prosjekt som del av denne utlysningen er DRAGE av Hannah Mjølsnes og Mike Leisz.

Sammen har kunstnerne  laget en videoinstallasjon som handler om utvinningen av jern fra Mo fjellet. Videoene viser opptak fra elven av brevann som har gravd ut huler med jern i fjellet, og deretter følger den jernet inn i fabrikken der det gjøres om til stål. Jern og vann portretteres som subjekt, som krefter som har påvirking på menneskelig mytologi og historie.

Videodokumentasjon av installasjonen DRAGE i Blackbox på Nordlandteater, Mo i Rana HER.

 

 

Leisz og Mjølsnes ble inspirert av fortellinger skrevet ned av Ole Tobias Olsen rundt århundreskiftet om bergmoren og dragen hennes som vokter over skattene i fjellet på Mo. Ifølge historiene har de har bodd i fjellet siden tidenes opprinnelse, og hevner seg på de som forsyner seg for grådig av fjellets skatter. Historiene ser ut til å ha oppstått i møte med naturkrefter og materialer som de opplevde at hadde en egen historie, vilje og agenda. Atmosfæren i videoen er slik at det er som om en drage våkner til live i filmen gjennom utvinningen av jern. Om det er positive eller negative krefter er opp til tolkning.

Dragen er representert i nesten alle kulturer, i østen som bilde på naturkrefter og det som er eldre enn oss, en fjern fortid vi stammer fra. Dragen fremdeles et bilde på naturkrefter som hverken gode eller onde i øst europa, men helt i vest har den blitt til bilde på noe truende som må overvinnes og temmes (kanskje i likhet med perspektivet vesten har på naturen).

Hannah Mjølsnes og Michael Leisz er en kunstnerduo som jobber sammen om video- og lydinstallasjoner. Arbeidene deres dreier seg om menneskelige relasjoner til naturlige og digitale materialer, landskap og prosesser. Som del av NNKS sin utlysning har de jobbet med opptak fra Jernverket og Marmorslottet, områder i Mo som det er knyttet mange myter og folkehistorier til.

Hannah Mjølsnes (f. 1987 Naarden, Nederland) er utdannet ved California Institute of the Arts, Kunstakademiet i Oslo, og The Royal Academy of Art, i Haag. Hun bor og arbeider i Trondheim. Mjølsnes arbeider med video og lyd installasjoner der naturlige, digitale og menneskelige prosesser aktiviseres i dialog.  Hennes prosjekter fremhever fenomen eller arter som deler en sammenvevd med menneskelig mytologi og historie.

Mike Leisz
(f. 1986 Los Angeles, Calfiornia) er utdannet ved California Institute of the Arts, og bor og arbeider i Los Angeles. Leisz bruker nye media og programmering til å skape situasjoner og steder for oppdagelse og interaksjon. Han er interessert i de overraskende og uventede resultatene som kan oppstå ved å hacke vanlige teknologier, eller bruke de på ukonvensjonelle måter.