Siden 1990-tallet har Nordnorsk kunstnersenter hatt en egen ordning for tildeling av midler til kunstprosjekter i landsdelen. Kunstnerinitierte prosjektmidler er en del av kunstnersenterets regionale satsing og bidrar til at kunsten når ut til flere – både kunstnere, publikum og lokalsamfunn i hele landsdelen.

Tidligere har ordningen vært finansiert både av egne midler og av delegerte midler fra BKH, som vi har søkt om årlig. Fra og med 2025 er ordningene delt, og BKH-midler lyses nå ut separat under navnet Diversestipend for kunstnere i Nord-Norge(med søknadsfrist 1. mai).

I 2025 deler vi ut 200 000 kroner av egne midler til kunstnerinitierte prosjekter. Juryen besto av Nina Tsybolskaia (Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge), Silje Figenschou Thoresen (Nordnorske Bildende Kunstnere) og Adriana Alves (Nordnorsk kunstnersenter). Midlene er fordelt på fem prosjekter:

Annike Flo tildeles 50 000 til Jærtegn.
Jærtegn utforsker jord og forskning som møtepunkt mellom virkelighet, fiksjon og det ukjente. Verket består av tre deler som knytter jord og nematoder til mennesker gjennom relasjoner til skala, hjemsøking og tilhørighet.

Et nomadisk tekstilverk vil i august 2025 besøke ni steder i Sør-Varanger over en ni dagers periode. Samtidig vil et videoverk knyttet til tekstilverket vises på TV-skjermer i Sør-Varanger bibliotek, mens et tilhørende zine "hjemsøker" bibliotekets kopimaskin.

Prosjektet er tilknyttet Svanhovd forskningsstasjon og kurator Hilde Methi sitt treårige prosjekt Tre-Tre-Tre, og det utvikles et eget formidlingsprogram rundt verket.

Kjetil Ingvar Berge tildeles 30 000 til Time Bent Nettopp (arbeidstittel).
Time Bent Nettopp er en åpen workshop med mål om å skape et storskala nett i fellesskap. Nettet referer til noe man samler i, eller fanger med. Prosjektet tematiserer fangst, feller, forsvar, forbindelser og samhandling.

Publikum inviteres til å bidra i produksjonen av et stedsspesifikt verk laget av gjenbrukte materialer fra havbruk. Arbeidet skal være enkelt og intuitivt å delta i for alle. Workshopen arrangeres under Midnightsunscream-festivalen på Kvalnes, Vestvågøy, i 2025.

Initiativtakerne til workshopen er Ella Aaland, Sigrid Høyforslett Bjørbæk og Kjetil Berge.

Kjersti Andvig tildeles 40 000 til The Exile.
The Exile er en stor lydinstallasjon bestående av flere tusen håndlagde høyttalere utført i papp og papir. Prosjektet trekker paralleller mellom skeives situasjon – både i og utenfor den vestlige kultursfæren – og den kraftige nedgangen i flere viktige fuglebestander.

Verket utvikles i samarbeid med klassisk pianist og lydkunstner IoanaMandrescu. Lydverket er basert på opptak av trekkfugler, bearbeidet med to hymner: Ode to Joy (siste satsen av Beethovens 9. symfoni) og Pet Shop Boys’ coverversjon av Go West.

Installasjonen vises for første gang i Vågan kirke i november 2026.

Lars Laumann tildeles 40 000 til kunstfestival i Brønnøy.
I 2025 er Lars Laumann årets Rootskunstner under Rootsfestivalen. Festivalen ble etablert i 2021 og har en folkelig profil. Kommende utgave tar sikte på å spre kunsten utover festivalens ordinære arena og inn i nye lokaler: Galleri Hullet, Brønnøy bibliotek, Ea Galleri (naustet) og Ea Galleri (låven).

Festivalen kombinerer lavterskeldeltakelse og dugnadsånd med visning av inviterte kunstnere – både lokale, nasjonale og internasjonale. I tillegg til Laumanns egne verk vil festivalen vise nye arbeider av blant andre Kjersti G. Andvig, Jurgen Ots, Lina Viste Grønli, Benjamin A. Huseby, Brønnøy Kameraklubb, Camilla Orvik, Ørjan Elias Ebbesen og Sømma Malerklubb.

Programmet inkluderer også performancer og opptredener av distriktsmusiker Gunn Sæter, poet Camilla Orvik, skribent Michael Van Den Abeele, musiker Sofia Andersen og billedkunstnere Matti Aiko og IlavenilVasukyJayapalan. Festivalen presenterer også et nytt lydverk av Iona Mandrescu.

Marianne Bjørnmyr tildeles 40 000 til Cupaloy(arbeidstittel).
Cupaloyer arbeidstittelen på Marianne Bjørnmyrs kommende fotobok, som utgis av et nederlandsk forlag høsten 2026. Boken utforsker dilemmaer knyttet til arkiver, historiske beretninger, atferd og tilfeldigheter – og hvordan verdenshistorien kunne ha tatt andre retninger.

Boken presenteres som et arkiv med 200–300 «hendelser som nesten skjedde», inkludert mislykkede eksperimenter, kosmiske undersøkelser, utdødde dyrearter og misforståtte fenomener. Fotografiene skapes gjennom støpte objekter og abstrakte scenografier som illustrerer disse hendelsene.

Fotografi knyttes til hverandre gjennom dato, geografi eller tema, presentert som en ikke-lineær tidslinje som viser kjedereaksjoner mellom hendelsene.