Morten Torgersrud

Virvel

Utstillingsåpning:
Lørdag 13. april kl 13.00 - 16.00
NOUA Visningsrom, 2. etasje

Kunstner og kuratoromvisning:
Lørdag 13. april kl 14.00 - 14.30
NOUA Visningsrom, 2. etasje

Åpningsfest:
Lørdag 13. april kl 19.00 - 23.00
NOUA Seminarrom, 1. etasje

NOUA
Storgata 56, Bodø

Gratis inngang

Utstillingen er del av Lofoten International Art Festival 2024, og fungerer som en opptakt til festivalen som åpner i Svolvær 20. september 2024. Utstillingen Virvel vil vises i NŌUAs lokaler i Bodø og er del av visningsstedets program i forbindelse med Bodøs status som Europeisk kulturhovedstad.

Utstillingen Virvel av kunstneren Morten Torgersrud er et samarbeid mellom Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF 2024, visningsrommet NŌUA og Grenselandmuseet i Kirkenes. Utstillingen består av en serie fotografier fra Morten Torgersruds umiddelbare omgivelser i Kirkenes sammen med et utvalg fotografier av Ellisif Wessel fra perioden 1890-1920. Dokumentasjon av infrastruktur og industri flettes sammen med bilder fra kunstnerens familiealbum. Materialet sidestilles med kunstnernes egne fotografiske verk og sammenstillingen utløser en vekselvirkning mellom bildene som setter dem i spill. Overfloden av bilder skaper nye spontane og tilsynelatende tilfeldige forbindelser som overskrider tradisjonelle inndelinger og kategorisering.

Som selvlært fotograf dokumenterte den revolusjonære kommunistiske overklassekvinnen Ellisif Wessel det flerkulturelle livet på grensen mot Russland, midt i industrialiseringens fremtog. Når Morten Torgersrud innlemmer Wessels landskapsfotografi side om side med funnet materiale og egne bilder, er det som om de flytende overgangene mellom familiealbum, arkivmateriale og de to fotografenes søkere skaper et nytt og overordnet motiv. Wessels fotografier av fossefall, elver, trær, iskanter, kystlinjer og fjellformasjoner er tatt i en periode hvor industrialiseringen for alvor skjøt fart og definerte et grenseområde som har vært preget av kontinuerlig forhandling og forflytning.

Torgersruds fotografier skaper, sammen med det fotografiske materialet han benytter, et bevegelig rom for en assosiativ og improvisert meningsutveksling som spenner fra formale undersøkelser av vann, lys og infrastruktur til fotografiets materialitet og forhold til kunnskapsproduksjon.

Lofoten internasjonale kunstfestival – LIAF er den lengstlevende kunstbiennalen i Skandinavia, og presenterer verk av lokale og internasjonale kunstnere i en stedsbevisst kontekst. Årets festival, som er den 18. utgaven, er kuratert av Kjersti Solbakken. Siden 2009 har Nordnorsk kunstnersenter drevet festivalen. LIAF har et eget kunstnerisk råd.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Regionale prosjektmidler, Kunstsentrene i Norge, BKH og Bodø2024.

Morten Torgersrud bor og arbeider i Kirkenes. Han har studert fotografi ved University of Brighton og Kunsthøgskolen i Bergen. Torgersrud arbeider med utgangspunkt i sine umiddelbare omgivelser i Kirkenes og den lokale fotohistorien fra området. Torgersrud har blant annet stilt ut ved Hordaland kunstnersenter, Galleri Hippolyte i Helsinki, Murmansk Oblast museum, Samisk kunstnersenter i Karasjok, Treignac projet i Frankrike, Nordnorsk kunstsenter, Preus museum og Kunstnerforbundet. Av gruppeutstillinger kan nevnes Konstmuseet i Norr, Kiruna; Lillehammer kunstmuseum; Fotogalleriet, Oslo og Konstnärhuset, Stockholm. I 2011 ble han tildelt BKHs fotokunstpris for tekst- og lysbildeverket 'Circulating sites' som ble vist på Vårutstillingen ved Fotogalleriet i Oslo. Torgersrud har gitt ut seks bøker og er innkjøpt av Nordnorsk kunstmuseum, Preus museum, KORO, og er representert i De samiske samlinger i Karasjok.

Kurator Kjersti Solbakken

Foto NŌUA, Dan Mariner